Az egykori Honvéd Főparancsnokság palotájának helyreállítása 2022 márciusában kezdődött és a helyreállítása során a régészeti feltárás értékes leleteket hozott a napvilágra.

A feltárás során számos értékes lelet került elő, amelyek döntően a késő Árpád-kortól egészen Luxemburgi Zsigmond uralkodásáig terjedő időszakból származnak. A Várhegyen lakók által eldobált tárgyak kerültek elő, amelyeket a pincék üregeibe, már nem használt tárolóvermekbe, vagy kiszáradt kutakba dobtak.

A királyi palota közelében élő családok gazdag, jól felszerelt háztartásairól tanúskodnak azok a középkori cseppes poharak és palackok töredékei, amelyek az itáliai Velencében készültek a 14-15. században. Érdekesség, hogy egy különleges, kutya formájú kiöntőrész-töredék is előkerült, amely valószínűleg egy asztali használatra szánt folyadéktároló kerámiaedényről származik. A szakemberek azonosítottak egy virág alakú, lapos bronzveretet, középkori cseppes poharakat és palackokat, valamint három konyhai főzőedényt, amelyek formájuk és kivitelezésük alapján szintén a 15. századból származnak. Valószínűsíthető, hogy a kútból előkerült edények vízvételezés közben, véletlenül merülhettek a kút mélyére, ahol az iszap jó állapotban konzerválta őket.

A három konyhai főzőedény.
A három konyhai főzőedény.

A leletegyüttes legértékesebb darabja egy 14. századi aranygyűrű töredék, amely hegyikristály díszítéssel rendelkezett.

A Honvéd Főparancsnokság palotájának helyreállítása 2022 márciusában kezdődött, amelynek során egy építészeti stílusjegyeiben az eredetihez szervesen illeszkedő épületrész egészíti majd ki az eredeti épületet. Az épület hiánypótló funkcióval születik újjá: a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd.

Tudasd másokkal is ha tetszik! Köszönöm!